Mijn favorieten

Waarom een aankoopmakelaar?

 
Vaak wordt mij de vraag gesteld of het nu echt nodig is een aankoopmakelaar in te schakelen. Mensen denken toch als eerste aan hun kostenplaatje en zien dit echt als een 'onnodige' uitgave. Onderhandelen kunnen we zelf, wordt vaak gedacht. Nu doet een aankoopmakelaar meer als onderhandelen en ik probeer dat ook altijd zo uit te leggen.
 

Familie Vink nam alsnog een aankoopmakelaar

Een mooi voorbeeld is de familie Vink. Zij hadden een woning gevonden op het moment dat ik hun huidige woning in de verkoop nam. Het onderhandelen van de nieuwe aankoop deden ze zelf. Het huis stond leeg en het was voor hen overduidelijk wat er aan gedaan moest worden. Het probleem was wel de verkoop van hun huidige woning. Wat zal er gaan gebeuren als het niet verkocht wordt? Wat als de dubbele lasten te lang duren? Op een gegeven moment sloeg toch een beetje de twijfel toe en werd ik gebeld of ik hen behulpzaam kon zijn hierin. We hebben overlegd en ook met de eigenaren van de woning. Uiteindelijk zijn we tot een oplossing gekomen die voor beide acceptabel was. Hun huidige huis werd snel verkocht en zo konden zij probleemloos verhuizen naar de nieuwe woning.


Familie Karels had een aankoopmakelaar hard nodig

Een ander voorbeeld is de familie Karels. Zij vroegen mij hen te begeleiden bij de aankoop van hun appartement. De eigenaar van het appartement verkocht het zonder hulp van een makelaar. Het appartement bleek verhuurd te zijn maar de eigenaar kon ons beloven en verklaren dat de huurders eruit zouden gaan voor de afgesproken datum. Tijdens de onderhandeling bleef de eigenaar volhouden dat dit ging lukken en het goed zou komen. Helaas voor de eigenaar lukte dit niet. Zij hadden niet in de gaten dat een contract toch echt aan afspraken gebonden is. De huurder ging er niet uit op de met ons afgesproken datum maar een maand  later. Dit was voor de familie Karels niet haalbaar. Na heel veel overleg en het vastleggen van gesprekken is het gelukt om de familie Karels op de afgesproken datum in het appartement te kunnen laten trekken.

Dus als u mij vraagt wat de toegevoegde waarde is van een aankoopmakelaar, leg ik deze voorbeelden uit. Ik denk dat u begrijpt dat de aankoopmakelaar zeker een toevoeging kan zijn op de gebieden waar u niet als eerste aan denkt.